Praktijk Rood staat klaar om kinderen en jongeren te ondersteunen die worstelen met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), ook wel bekend als dwang of dwangstoornis. OCS wordt gekenmerkt door dwanggedachten en/of dwanghandelingen, die aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks leven. Hier zijn enkele kenmerken van OCS:

Dwanggedachten (obsessies):

Dit zijn ongewenste, terugkerende gedachten, beelden of ideeën die zich opdringen en vaak angst veroorzaken. Het is moeilijk om deze gedachten los te laten, wat vaak leidt tot het uitvoeren van dwanghandelingen. Bijvoorbeeld, de gedachte dat je ziek kunt worden als je je handen niet grondig wast.

Dwanghandelingen (compulsies):

Dit zijn handelingen die je uitvoert omdat je het gevoel hebt dat je ze moet doen om een nare gebeurtenis te voorkomen. Het niet uitvoeren van deze handelingen kan leiden tot ongemakkelijke gevoelens. Ondanks het besef dat deze handelingen niet noodzakelijk zijn, kan het moeilijk zijn om ermee te stoppen. Voorbeelden zijn het controleren van deuren en ramen, symmetrische handelingen of herhaaldelijk handen wassen.

Denk je dat jij of je kind OCS ervaart? Bij Praktijk Rood bieden we diagnostiek en behandeling aan. Onze aanpak omvat vaak cognitieve gedragstherapie, afgestemd op de specifieke behoeften van jou of je kind. We maken regelmatig gebruik van het protocol “Bedwing je dwang” (Wolters, de Haan & Paauw).

Belangrijk om te weten is dat de behandeling van een dwangstoornis valt onder de dekking van de basiszorgverzekering. Aarzel niet om contact op te nemen als je hulp nodig hebt.