Het verlies van een dierbare is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Rouw is een persoonlijk en complex proces, waarbij iedereen op zijn of haar eigen manier ermee omgaat. Het kan gepaard gaan met gevoelens van verdriet, boosheid, angst, verlangen, vermijding, concentratieproblemen en het koesteren van herinneringen aan je dierbare.

Voor veel mensen nemen de intense rouwreacties na verloop van tijd af. Echter, sommige mensen ervaren dat de rouwklachten niet verminderen of zelfs verergeren. Dit kan aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks leven, resulterend in vastlopen op verschillende gebieden zoals thuis, op school of met vrienden. In zulke gevallen kan er sprake zijn van complexe rouw. Hier zijn enkele kenmerken van complexe rouw:

  • Moeite met aanpassen aan veranderende omstandigheden na het verlies 
  • Het gevoel hebben dat het leven zijn betekenis heeft verloren 
  • Voortdurend denken aan het verlies van de dierbare 
  • Ervaren van extreme angst, boosheid en/of (traumatische) stress 

Bovendien kan complexe rouw samengaan met andere aandoeningen zoals posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en/of een depressieve stoornis. PTSS kan zich uiten in aanhoudende angstgevoelens, levendige herinneringen en nachtmerries, terwijl depressieve klachten kunnen leiden tot slaapproblemen, concentratieproblemen en een gebrek aan plezier. 

Als jijzelf of jouw kind iemand hebt verloren en deze klachten herkent, overweeg dan om jezelf of je kind aan te melden bij Praktijk Rood voor rouwhulp. Houd er rekening mee dat rouwverwerking niet wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar sommige aanvullende verzekeringen bieden mogelijk dekking. Het is raadzaam om contact op te nemen met je zorgverzekeraar om de vergoeding voor rouwtherapie te bespreken.