Het is niet ongewoon dat na een ingrijpende gebeurtenis langdurige psychische klachten ontstaan, die kunnen leiden tot een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Dit kan voorkomen na een eenmalige traumatische ervaring, zoals een overval, verkeersongeluk, ongewenste seksuele handelingen, of door langdurige traumatisering, zoals pesten. Het kan zelfs gebeuren door het getuige zijn van een ingrijpende gebeurtenis of het horen van een traumatisch verhaal van iemand anders.
De kenmerken die bij PTSS kunnen horen, zijn onder andere terugkerende, pijnlijke herinneringen, onaangename dromen, flashbacks, intense reacties op triggers, vermijden van situaties gerelateerd aan de gebeurtenis, negatieve gedachten en overtuigingen, langdurige negatieve emoties, afgestompte gevoelens, verminderde belangstelling voor activiteiten, verhoogde prikkelbaarheid, overdreven schrikreacties, concentratieproblemen en slaapstoornissen.
Als jij of je kind een nare gebeurtenis hebt meegemaakt en deze klachten herkent, kun je jezelf of je kind aanmelden voor hulp. In de behandeling van PTSS wordt vaak gebruikgemaakt van EMDR en/of cognitieve gedragstherapie. Belangrijk om te weten is dat traumabehandeling vergoed wordt vanuit de basisverzekering.